مراحل و انواع اخذ پاسپورت و ویزا

پاسپورت

ویزا چیست؟

ویزا یا همان روادید، یک مجوز از طرف اداره مهاجرت کشور مقصد به شهروند خارجی است تا فرد بتواند اجازه ورود به کشور مقصد را داشته باشد، در آن اقامت کند و در نهایت بعد از گذراندن مدت زمانی مشخص، با همان مجوز کشور مقصد را ترک کند.

انواع ویزا

در این قسمت می‌خواهیم به معرفی انواع ویزا براساس سه مشخصه نوع سفر، روش درخواست و تعداد دفعات اجازه ورود به کشور بپردازیم.

انواع ویزا بر اساس نوع سفر

حتما با این دسته از ویزا آشنا هستید و الان با خواندن این جمله به مرور آنها در ذهن خود می‌پردازید. به‌طورکلی انواع ویزا عبارتند از:

ویزای ترانزیت

این نوع ویزا که جزء ویزای کوتاه مدت محسوب می‌شود برای استراحت مسافران در فرودگاه‌ها یا شهرهای میانی با مدت زمان محدود است و یک ویزای غیرمهاجرتی است.

ویزای توریستی

این نوع ویزا برای گردش و تفریح است که مدت زمان اعتبار آن بین ۱ روز تا ۶ ماه است. ویزای توریستی نیز در دسته ویزاهای کوتاه‌مدت قرار دارد.

ویزای خانوادگی

این ویزا برای افرادی است که یکی از اعضاء خانواده دارای اقامت دائم است که برای دیگر افراد خانواده ویزا صادر می‌شود. افرادی که برای ویزای خانوادگی درنظر گرفته شده‌اند عبارتند از: همسر، فرزندان و یا یکی از افرادی که دارای شرایط خاص است.

ویزای سیاسی

این ویزا به افرادی تعلق می‌گیرد که قصد سفر با هدف کسب‌وکار سیاسی دولتی و یا شرکت در برخی از جلسات مهم دولت را دارند. پس ویزای سیاسی به سیاستمداران، دیپلمات‌ها و مقامات دولتی تعلق دارد.

ویزای پزشکی یا درمانی

ویزای پزشکی و درمانی نیز برای افرادی صادر می‌گردد که قصد درمان در کشورهای خارجی برای مدت زمان معین دارند.

ویزای سرمایه‌گذاری

این نوع ویزا در دسته ویزاهای بلند مدت قرار دارد چرا که فرد در ابتدا با گرفتن ویزای موقت به راه‌اندازی کسب‌وکار خود پرداخته و با سرمایه‌گذاری در کشور مورد نظر، به‌مرور زمان اقامت خود را به اقامت دائم تبدیل می‌کنند.

ویزای استارت‌آپ

اگر شما هم دارای ایده‌ای هستید که در کشور موردنظر خود برای اقامت وجود ندارد یا به‌صورت اختصاصی به آن پرداخته نشده است، می‌توانید از طریق ویزای استارت‌آپ اقدام به دریافت ویزا کنید.

ویزای بازنشستگی

بعضی از افراد علاقه‌مند به گذراندن ادامه زندگی خود در کشوری دیگر هستند که اگر دارای تمکن مالی باشند، اقدام از طریق ویزای بازنشستگی برای آنها بهترین روش خواد بود. سن مجازی که برای این ویزا درنظرگرفته شده ۵۰ و ۵۵ سال است که این مورد برای افراد بسته به انتخاب کشور مورد نظر خود برای دریافت اقامت متفاوت است.

ویزای تحصیلی

این نوع ویزا در دسته ویزاهای بلندمدت قرار دارد که به متقاضیان تحصیل در دیگر کشورها تعلق می‌گیرد.

ویزای دیدار از خانواده و بستگان

یک ویزای سه تا ۶ ماهه برای دیدار از بستگان و خانواده درجه یک ودو است که باید فرد مقیم کشور مقصد، دعوتنامه‌ای برای گرفتن این نوع ویزا به خانواده و بستگان خود ارسال کند.

ویزای تجاری و بازرگانی

این ویزا برای تجار، بازرگانان یا افرادی است که روابط تجاری با دیگر کشورها دارند. با داشتن این ویزا فرد می‌تواند برای انجام امور تجاری و بازرگانی خود به کشورهای مورد نیاز سفر کند. این نوع ویزا نیز در دسته ویزاهای کوتاه مدت قرار دارد.

ویزای کاری

این ویزا در دسته ویزاهای بلندمدت قرار دارد. افراد تلاش می‌کنند تا با گرفتن این ویزا در کشورهای خارجی مشغول به‌کار شده تا اقامت آن کشور را بگیرند.

ویزای ورزشی

این ویزا برای افرادی در نظر گرفته شده که دارای مقام‌های ورزشی بین‌المللی و مدارک دانشگاهی معتبر هستند و قصد دارند برای ادامه فعالیت‌های خود اقامت کشورهای دیگر را بگیرند.

ویزای ثبت شرکت

گرفتن این ویزا نیازمند یک بیزینس با ارائه یک پلن قوی به دولت کشور مورد نظر برای اقامت است. در صورت گرفتن این ویزا اقامت خود به‌همراه خانواده را به‌طور قطعی دریافت خواهید کرد.

ویزای مطبوعاتی

این ویزا برای افرادی مثل خبرنگاران و روزنامه نگاران است که فعالیت چشمگیری در عرصه مطبوعات دارند. این نوع مدرک نیز با توجه به شرایط کاری افراد به آنها تعلق می‌گیرد.

انواع ویزا بر اساس روش درخواست

تا اینجای مطلب با انواع ویزاهایی که براساس نوع سفر بودند آشنا شدیم. اما روش‌های درخواست ویزا در کشورهای مختلف، متفاوت است که از مهم‌ترین آنها به شرح زیر است:

ویزای کشورهای بدون ویزا

در این روش، برخی از کشورها اعلام کرده‌اند که برای سفر توریستی نیازی به ویزا نیست اما برخی دیگر از کشورها با انجام معاهداتی بین یکدیگر مدت زمانی را برای سفرهای توریستی درنظر می‌گیرند که در آن محدوده زمانی و با آن کشور نیازی به دریافت ویزا نیست.

ویزای مراجعه به سفارت

یکی دیگر از روش‌های دریافت ویزا براساس درخواست، مراجعه به وزاتخانه‌های کشور مورد نظر برای گرفتن ویزا و ارائه مدرک است تا فرم درخواست ویزا به صورت دستی توسط شما پر شود.

ویزای فرودگاهی

گرفتن ویزا در برخی از کشورها به این صورت است که نیازی به گرفتن ویزا قبل از سفر نیست و با رفتن به آن کشور، در فرودگاه مقصد برای شما ویزا صادر می‌شود.

ویزای الکترونیکی

در برخی مواقع هم برای رفتن به کشور مورد نظر باید از طریق سایت رسمی سفارتخانه آن کشور اقدام کنیم. یعنی به سایت سفارتخانه مورد نظر برای اقامت مراجعه کرده تا به ثبت مشخصات و مدارک مورد نیاز بپردازید. به دریافت این نوع ویزا، روادید الکترونیکی می‌گویند؛ چراکه در این روش تمامی مراحل از ثبت نام تا صدور و پیگیری ویزا به‌صورت اینترنتی انجام می‌شود.

انواع ویزا از نظر دفعات اجازه ورود به کشور

در این بخش می‌خواهیم به معرفی ویزاهایی بپردازیم که براساس تعداد دفعات ورود و خروج، به افراد اعطاء می‌شود. در واقع اینگونه نیست که ویزای کشوری را دریافت کنید و تا همیشه بتوانید از آن بهره ببرید بلکه یک تقسیم‌بندی برای آنها در نظر گرفته شده است که به قرار زیر است:

  • ویزای single visa )۱ بار ورود یا سینگل) شما با داشتن این ویزا تنها اجازه یکبار ورود و خروج از کشور مورد نظر را دارید؛ حتی اگر ویزای شما دارای اعتبارهم باشد، دیگر قابل استفاده نیست.
  • ویزای double visa )۲ بار ورود یا دابل) شما تا پایان مدت اعتبار این نوع ویزا، اجازه دارید برای ورود و خروج، تا دوبار به کشور مد نظر خود سفر کنید.
  • ویزای multiple visa (چندبار ورود یا مالتیپل) شما با در دست داشتن این ویزا تا زمانی که اعتبار آن تمام نشده باشد، اجازه ورود و خروج به کشور مقصد را خواهید داشت.
  • ویزای airport transit visa (صفربار ورود یا ترانزیت فرودگاهی) اگر شما سفری را در پیش دارید که ممکن است مجبور به تعویض پرواز در مسیر بین‌راه آن تا رسیدن به کشور مقصد باشید، باید به این نکته توجه کنید که ممکن است از شما درخواست ویزا شود. در این شرایط شما توانایی ورود به آن کشور را نخواهید داشت و مجاز هستید تا پرواز بعدی در سالن منتظر بمانید و یا تنها یک شب در هتل اقامت داشته باشید.

درخواست ویزا کارت از چه روش هایی امکان‌پذیر است؟

بعد از آشنایی با انواع ویزا باید بدانید که مراحل اخذ ویزا به چه صورت است و از طریق چه روش‌هایی میتوان به دریافت ویزا کارت پرداخت. اگر توجه کرده باشید به تعدادی از این ویزاها در بالاتر اشاره کردیم اما از پراستفاده‌ترین روش های اینکار میتوان موارد زیر را نام برد:

درخواست visa card با مراجعه به سفارت

همانطور که در بالا هم ذکر کردیم برای گرفتن این ویزا شما باید به سفارتخانه کشور مورد نظر مراجعه کرده و با ارائه مدارک نسبت به دریافت ویزای خود اقدام کنید. این را هم بدانید که برای گرفتن این نوع ویزا، شما باید خودتان پیگیر فرآیند گرفتن ویزا باشید.

اخذ ویزا از طریق آژانس‌ها

گرچه پروسه دریافت ویزا ممکن است کاری زمانبر و طاقت‌فرسا باشد اما با وجود آژانس‌ها و مراکز اخذ ویزا اینکار آسان‌تر شده است. شما با ارائه مدارک مورد نیاز به این نوع مراکز کارهای گرفتن ویزای خود را به آنها می‌سپارید.

درخواست ویزا به صورت آنلاین

برخی از کشورها مانند استرالیا، پروسه دریافت ویزا را به‌صورت آنلاین پیش می‌برند که در بالا به توضیح کامل آن پرداخته‌ایم.

مدارک و شرایط عمومی لازم برای اخذ ویزا از کشورهای مختلف:
همانطور که می‌دانید تمامی کشورها برای دریافت ویزا نیازمند یکسری مدارک خاص هستند اما مدارک اخذ ویزا که برای تمامی کشورها لازم است، عبارت است از:

  • اصل پاسپورت با دارا بودن حداقل ۶ ماه اعتبار و شناسنامه
  • یک قطعه عکس رنگی ۳.۵ * ۴.۵ با پس زمینه سفید(توجه کنید عکس‌ها قدیمی‌تر از ۶ ماه نباشد)
  • ترجمه مدارکی چون شناسنامه متقاضیان، سند ازدواج در صورت همراهی همسر، گواهی اشتغال به تحصیل برای فرزندان و اسناد ملکی در صورت داشتن آن.
  • تکمیل فرم اطلاعات فردی و خانوادگی.
  • داشتن مدارک مالی مانند گردش حساب به مدت چهار ماه همراه با مهر و امضا شعبه صادرکننده، نامه تمکن مالی به دلار کانادا همراه با مهر شعبه ارزی و مهر و امضا شعبه صادر کننده و ارائه مدارکی مانند گواهی سپرده بلند مدت، گواهی خرید سهام و یا اوراق بهادار، سند اتومیبل و اجاره‌نامه در صورت داشتن آنها و در نهایت مدت اعتبار گواهی تمکن مالی و گردش به مدت یکماه.
  • داشتن مدارک شغلی مرتبط با هر کسب‌وکار و تجارتی و یا مدارک تحصیلی.
  • ارائه بلیط رفت‌وبرگشت و واچر هتل در صورت نداشتن دعوتنامه.
  • بیمه مسافرتی.
  • پرکردن فرم تقاضای ویزا

منظور از ویزای شنگن چیست؟

ویزای شنگن یکی از انواع ویزاهایی است که محبوبیت و طرفداران بسیاری دارد به همین خاطر در ادامه قصد داریم نکات جالبی را درخصوص این نوع ویزا مانند تعریفی از ویزای شنگن و آشنایی بیشتر با فرم درخواستی این ویزا بیان کنیم.

منظور از ویزای شنگن چیست؟

این نوع ویزا ورود شما به ۲۶ کشور عضو این پیمان را ممکن می‌سازد و با دریافت این ویزا خواهید توانست در مدت زمان و شرایطی مشخص به کشورهای عضو پیمان شنگن سفر کنید. کشورهای عضو پیمان شنگن عبارت‌اند از : اتریش، بلژیک، دانمارک، جمهوری چک، استونی، فنلاند، فرانسه، آلمان، یونان، مجارستان، ایسلند، ایتالیا، لتویا، لایخشتین، لیتوانی، لوگزامبورگ، مالتا، هلند، نروژ، لهستان، پرتقال، اسلواکی، اسلوانی، اسپانیا، سوئد و سویس در واقع مدت زمان و اقامت شما برای ویزای شنگن بستگی به هدف شما از سفر دارد یعنی قصد دارید که یک سفر گردشگری داشته باشید و یا قرار است یک فعالیت تجاری انجام دهید.پس شما با داشتن ویزای شنگن می‌توانید بدون داشتن مشکلی در کشورهایی که عضو منطقه شنگن هستند، سفر کنید.

آشنایی با فرم درخواست ویزا

برای دریافت ویزای شنگن به یکی از شیوه‌هایی که در بالا معرفی کردیم می‌توانید اقدام کنید اما در این بخش می‌خواهیم به معرفی بخش‌های تشکیل‌دهنده فرم درخواست ویزای شنگن بپردازیم. ترجمه فرم درخواست این ویزا به ترتیب از ابتدای فرم به ترتیب زیر است:

  • first name (s) Given names: نوشتن نام
  • ”Date of birth “day-month-year: درج تاریخ تولد
  • Place of birth: محل تولد
  • Country of birth: کشور محل تولد مثل Iran
  • Current nationality: تابعیت مانند Iranian (در صورت داشتن تابعیت دوگانه در این بخش باید آن را درج کنید.)
  • SEX: جنسیت
  • Marital status: وضعیت تاهل
  • In the case of minors: Surname; first name; address: درج مشخصات قیم برای افراد زیر ۱۸ سال
  • National identity number, where applicable: کدملی(می‌توانید این قسمت را خالی بگذارید)
  • Type of travel documents: مشخص کردن نوع پاسپورت (افراد معمولی گزینه افراد معمولی باید گزینه ordinary passport را علامت بزنند)
  • Number of travel document: شماره پاسپورت
  • Date of issue: تاریخ صدور پاسپورت
  • Valid until: اعتبار تاریخ پاسپورت
  • Issued by: سازمان صادرکننده پاسپورت (افراد دارای پاسپورت ایرانی باید NAJA Passport Office یا Immigration and Passport police درج کنند)
  • Applicant home address and email: آدرس منزل، ایمیل، شماره
  • Residence in a country other than the country if current nationality: درج شماره کارت یا مدرک اقامت کشور دیگر در صورت داشتن آن
  • Current Occupation: وضعیت اشتغال
  • Employer and employer’s address and telephone number: درج آدرس و ایمیل و شماره تلفن کارفرمای خود درصورت شاغل بودن یا درج آدرس و تلفن دانشگاه برای دانشجویان.
  • Main purpose(s) of the journey: هدف شما سفر(در صورت نداشتن هیچ هدفی گزینه آخر را علامت بزنید)
  • Member state(s) of destination: اسم کشور درخواست ویزای شینگن
  • Number state of first entry: تعداد دفعات ورود و خروج
  • Schengen visas issued during the past three years: درج ویزاهای گرفته شده در ۳سال قبل
  • Finger prints collected preciously for the purpose of applying for a Schengen visa: زدن √ این قسمت درصورت انجام انگشت‌نگاری
  • Entry permits for the final country of destination where applicable: درج اطلاعاتی چون اطلاعات اقامتی و ویزای آن کشور در صورت سفر کردن به خارج از محدوده مورد نظر
  • Intended date of arrival in the Schengen area: درج تاریخ ورود به محدوده شینگن
  • Inteded date of departure from the Schengen area: درج تاریخ خروج از محدوده شینگن
  • Surname and first name of the inviting person(s) in the Member State: درج نام و نام خانوادگی فرد ارسال‌کننده دعوتنامه در صورت داشتن آن
  • Name and address of inviting company/organization/ telephone: درج آدرس و شماره تلفن شرکت دعوت‌کننده
  • Cost of travelling and living during the applicant’s stay is covered: درج هزینه سفر و اقامت و تعیین روش تامین‌کننده
  • Place and date: درج نام شهری که سفارت‌خانه قرار دارد و تاریخ تکمیل فرم
  • Signature: زدن امضاء

نکته‌ای که در خصوص پر کردن فرم درخواست ویزا باید به آن توجه کنید، این است که باید تکمیل اطلاعات را از طریق پاسپورت انجام دهید.

تا اینجای مطلب متوجه شدیم که روادید چیست، چه انواعی دارد و چگونه میتوان برای دریافت آن اقدام کرد. اما سوالی که در اینجا مطرح می‌شود این است که تفاوت پاسپورت و ویزا در چیست؟

پس در ادامه مطلب با ما همراه شوید تا به تفاوت میان این دو واژه برسیم. اما قبل از آن بهتر است بدانیم که پاسورت چیست و قدرتمندترین پاسپورت‌ها متعلق به کدام کشورها است.

پاسپورت چیست؟

پاسپورت یا گذرنامه به سندی گفته می‌شود که نشان می‌دهد شما تابعیت چه کشوری را دارید. همچنین تمام اطلاعات شخصی شما در آن ثبت شده است. به عبارتی با داشتن پاسپورت در کشورهای خارجی اعلام می‌کنید که تابعیت شما مربوط به کدام کشور است و مسافر بودن خود را در آن کشور به اثبات می‌رسانید. پس پاسپورت یا گذرنامه مدرکی معتبر است که تمامی کشورها آن را به رسمیت می‌شناسند.

قدرتمندترین پاسپورت‌ها متعلق به چه کشورهایی است و چه مزیتی دارند؟

طبق آخرین اطلاعاتی که دراین رابطه وجود دارد درصد قدرتمندترین پاسپورت‌ها به ترتیب زیر است:

  1. رتبه اول مربوط به کشور ژاپن است که می‌توانید به ۱۹۰ کشور بدون ویزا سفر کنید.
  2. رتبه دوم متعلق به پاسپورت سنگاپور است که رقابت بسیاری با پاسپورت ژاپن دارد.
  3. پاسپورت بعدی متعلق به کشورهای کره جنوبی و آلمان است که به صورت مشترک در یک رده قرار دارند.

در ادامه رتبه‌بندی قدرتمندترین پاسپورت‌ها می‌رسیم به کشورهای ایتالیا و فنلاند که آنها هم به صورت مشترک در یک رده قرار دارند.

به‌طورکلی پاسپورت‌های کشورهای اروپایی تا جایگاه هشت لیست را به خود اختصاص داه‌اند؛ در ادامه، قدرتمندترین پاسپورت کشورها به ترتیب زیر است:

  • نیوزلند
  • استرالیا
  • کانادا
  • اسپانیا لوکزامبورگ
  • دانمارک
  • سوئد
  • فرانسه
  • سوئیس
  • پرتغال
  • هلند
  • ایرلند
  • اتریش
  • آمریکا
  • چین

اما ترتیب پاسپورت‌های کشور خاورمیانه نیز به ترتیب زیر است:

  • کشور امارات با سفر به ۱۷۱ کشور دنیا بدون ویزا
  • پاسپورت اسرائیل
  • کویت
  • قطر
  • بحرین
  • عمان
  • عربستان سعودی

بدون اخذ ویزا و داشتن پاسپورت ایرانی به کدام کشورها می‌توان سفر کرد؟

سوال مهمی که در خصوص پاسپورت ایرانی وجود دارد این است که با دارا بودن پاسپورت ایرانی و بدون داشتن ویزا به چه کشورهایی میتوان سفر کرد.

شما با در دست داشتن پاسپورت ایرانی به ۴۲ کشور می‌توانید سفر کنید که ۱۲ کشور آن دارای ویزای رایگان هستند و ۳۰ کشور آن هنگام ورود به فرودگاه ویزا صادر می‌کنند. کشورهایی که با پاسپورت ایرانی و بدون ویزا داشتن میتوان سفر کرد عبارت است از:

  • مالزی
  • ترکیه
  • مالدیو
  • ارمنستان
  • گرجستان
  • اکوادور
  • هائیتی
  • ونزوئلا
  • جزایر کوک
  • نیووی
  • دومینیکا

فرق پاسپورت با ویزا در چیست؟

حال که با معنی پاسپورت و ویزا آشنا شدید می‌خواهیم به موضوع اصلی یعنی تفاوت روادید و گذرنامه بپردازیم که حتما باتوجه به خواندن مطالب تا به اینجا، متوجه تفاوت آنها شده‌اید. تفاوت ویزا و پاسپورت در این است که ویزا یک مجوز مشروط برای افرادی است که شرایط رفتن به کشور مدنظر را دارند و توانسته‌اند مجوز آن را از کشور مقصد و مربوطه دریافت کنند اما پاسپورت یا گذرنامه یک سند و مدرک مانند شناسنامه برای شناسایی افراد در خارج از مرزهای کشور خود است.

هزینه اخذ ویزا

برای اخذ ویزا تقریبا چه هزینه‌ای باید بپردازیم؟ یکی از مراحل درخواست روادید مربوط به هزینه اخذ ویزا است که از اهمیت بالایی برخوردار است و نمیتوان رقم مشخصی را در اینباره تعیین کرد چراکه براساس نوع ویزا و کشور مقصد شامل هزینه‌هایی مانند انگشت‌نگاری، هزینه بررسی مدارک و غیره است که باتوجه به مقصد، متفاوت است. تفاوت در قیمت هزینه‌های ویزا به این خاطر است که امکان دارد برخی از هزینه‌ها حذف گردد که برای آگاهی به این موضوع، باید از سایت‌ها و شرکت‌های معتبر اقامت ویزا یاری بخواهید.

مدت زمان اخذ ویزا

یکی از سوالات متداولی که در این باره وجود دارد، مدت زمان صدور ویزاست. همه افراد به دنبال این سوال هستند که چه مدت زمانی را باید برای دریافت ویزای خود انتظار بکشند. درخصوص این سوال میتوان گفت به دو عامل بسیار مهم بستگی دارد یکی نوع ویزا و دیگری کشوری که قصد گرفتن اقامت آن را دارید؛ پس زمان مشخصی را درخصوص این سوال نمیتوان تعیین کرد.

تمدید ویزا

سوال دیگری که در خصوص ویزا و اقامت افراد وجود دارد، نحوه چگونگی تمدید ویزا است. برای انجام اینکار باید قبل از اتمام مدت اعتبار ویزای خود به مراجع ذی‌صلاح در کشور مقصد مراجعه کنید. نکته دیگری که در خصوص تمدید ویزا وجود دارد این است که شرایط تمدید با توجه به نوع ویزایی که دارید متفاوت است و به‌طورکلی دارای مراحل پیچیده و سختی است که حتی امکان دارد با درخواست فرد موافقت نگردد و یا با سختگیری‌هایی بسیاری روبه‌رو شود.

در صورت اتمام ویزا و اقامت غیر مجاز چه اتفاقی برای ما رخ می‌دهد؟

اگر مدت زمان ویزای شما تمام شود و آن کشور را ترک نکرده باشید باید هنگام خروج جریمه خود را پرداخت کنید؛ همچنین تا مدت زمان مشخصی از ورود به کشور مورد نظر ممنوع هستید اما این در صورتی است که اگر ورود غیرقانونی به کشوری را داشته باشید علاوه بر پرداخت جریمه شما برای همیشه ممنوع‌الورود به آن کشور خواهید شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *